De meest gestelde vragen over postcrossing

wat is er nou zo leuk aan?

Allereerst wil ik iedereen nog een heel goed en gelukkig 2020 wensen, (mag dit officieel nog?). De drukke feestdagen voorbij, we gaan weer ‘normaal’ bloggen. Je kent het wel, jij bent fanatiek postcrosser maar je naasten snappen er niks van. “Wat is er nou zo leuk aan?” hebben ongetwijfeld meerdere mensen al eens ter oren gekregen. In deze blog behandel ik de meest gestelde vragen over postcrossing die IK sinds ik gestart ben gehoord heb. Ik beantwoord ze direct, zodat ik voortaan iedereen hierheen kan verwijzen haha 🙂

Wat is er nou zo leuk aan?
Laten we dan maar direct beginnen bij de écht meest gestelde vaag, wat ik zo vind aan ‘deze kaartjes’. Voor mij voelt Postcrossen als reizen over de wereld vanuit je eigen huis. Ik vind het heel leuk om uit elk land iets te verzamelen of erheen te sturen. Het liefst leer ik ook over alle landen wat, en ik vraag aan hen wat zij over Nederland weten. Het schrijven, versieren en de profielen van alle mensen lezen is gewoon echt een leuke hobby. Daarnaast zijn ook zo ontzettend veel leuke, mooie, grappige en gave ansichtkaarten dat er tevens genoeg te sparen valt. Ik ben bijvoorbeeld gek op de ‘ Fauna of Belarus ‘ kaartenlijn. Een andere kaartenlijn die ik echt geweldig vind zie je in de afbeeldingen. Het afgelopen half uur heb ik alleen maar zitten denken hoe de illustrator ook alweer heet, maar ik heb echt een black-out. Weten jullie hoe deze illustrator uit Rusland heet?

Is het niet duur?
Je kan het zo duur maken als je zelf wil, zeg ik altijd. Daarnaast ken ik hobby’s die duizendmaal duurder zijn, (zoals die van mijn man :D). Er zijn veel kaarten te koop in verschillende prijsklassen en tevens als je slim shopt koop je ze alleen in kortingrondes. De prijs van kaarten bij Happy Postcrossing varieert tussen €0,59 en €1,70, om een beetje een idee te geven. Ikzelf ga wel altijd voor kwaliteit, maar ook de goedkopere kaarten bij de webshop zijn nog steeds kwalitatief goed. Qua postzegels heb je ook aardig wat keuze. Je hebt natuurlijk een minimaal bedrag wat je moet uitgeven wat wettelijk bepaald is, maar je kunt ook gaan voor mooiere zegels. Deze hoeven niet direct duurder te zijn, want je kunt ook bulk inkopen en dan worden de zegels goedkoper per stuk. Ikzelf koop wel de leukere zegels, niet de delfblauwe. De zegels die ik koop zijn oude euro zegels die je zelf naar waarde opplakt. Daarnaast versier ik mijn kaarten met stempels, stickers en tape. Sja… ik maak het dus wél duur 😉 maar het is dan ook mijn enige hobby die geld kost dus ik heb het er graag voor over!

Waar stuur je allemaal kaarten heen?
Wij weten wel welke landen er allemaal meedoen en welke het meeste ‘getrokken worden’. Echter dat je ook ‘helemaal naar Taiwan stuurt’ vindt men die geen postcrosser is vaak toch wel bijzonder. Wij weten niet beter natuurlijk 😉 Vaak volgen dan de vragen of je in het Engels schrijft/ kaarten in het Engels krijgt en of alle kaarten wel aankomen. Gelukkig gaat dit bijna altijd goed en schrijft bijna iedereen ook gewoon in het Engels. Hoewel…. sommige mensen schrijven toch in eigen taal, zoals sommige Duitsers maar ik heb ooit ook een Chinese jongeman gehad met een kaart waar ik niks van begreep. Leuk vind ik deze talen zeker, maar nog leuker als ze de vertaling erbij schrijven zodat je er ook van kunt leren 😉

Wat zet je dan eigenlijk op zo’n kaart?
De meeste mensen die niet aan postcrossen doen hebben geen idee wat je dan wil zeggen tegen iemand in het buitenland. Zoals hierboven al benoemd schrijf ik in het Engels, en vraag ik aan hen wat zij weten over ons Nederland. Ik krijg vaak als antwoord klompen, molens en drugs. Eenmaal kreeg ik een heel lang verhaal over hoe deze dame uit Rusland ons land benijd voor het toestaan van prostitutie en hoe dit in Rusland streng strafbaar is. Ik krijg ook vaak verhalen van schrijvers die zelf in Nederland zijn geweest en er van alles beleefd hebben. Wat ik zelf op een kaart schrijf is afhankelijk van of er in het profiel specifiek gevraagd wordt om iets te schrijven. Soms krijg ik de vraag om een deel van een lied op te schrijven, een Nederlandse zin (met vertaling) te noteren of om te schrijven van wat mijn favoriete boek of mijn dromen zijn. Als er geen verzoek staat schrijf ik meestal over mezelf, mijn land en/of over wat er op dat moment in mijn hoofd omgaat. Elk kaartje is dus weer uniek die de deur uit gaat!

Komen alle kaarten wel aan overal?
Een vraag die jullie vast ook vaak krijgen, komen die kaarten wel overal aan? Ik was hier zelf ook nieuwsgierig naar toen ik aan postcrossen begon. Sommige landen duren wel veel langer dan anderen, maar alles komt doorgaans wel aan, (tenzij verloren bij de post of niet geregistreerd). Lees meer over reistijden van een kaart in de blog ‘Hoelang reist een (kerst)kaart?’.

Waar koop je deze kaarten
Eigenlijk kan ik hier heel kort over zijn: koop ze bij Happy Postcrossing! 🙂 Haha nee ik zou liegen als ik ze alleen hier kocht 😉 Ik koop ook wel eens bij een andere webshop, maar het liefst koop ik ze in spontaan gevonden winkeltjes of in het buitenland. Vooral in het buitenland ga ik voor echt cultuur gebonden kaarten of hele unieke kaarten die je nergens anders zal vinden. Elke vakantie ga ik dus rondsnuffelen, heerlijk! Je kunt natuurlijk ook zelf kaarten maken, maar vaak wordt het bij postcrossen niet gewaardeerd, (dit staat meestal wel in het profiel).

Waar koop je buitenlandse postzegels
Dit is een vraag die al beantwoord is bij de vraag of postcrossen duur is. Ik koop ze zelf online in, maar je kunt ook ‘simpele’ zegels kopen bij een Postnl punt of boekenzaak. De keuze van de zegel is aan jou, maar de mooiste zegels zoeken wordt zeker gewaardeerd onder postcrossers.

Krijg jij weleens vragen die hier niet tussen staan?
Laat het me weten via Facebook. Ik ben benieuwd wat niet postcrossers voor vragen hebben, wie weet schrijf ik dan nog eens een blog voor ze 😉

Rest mij alleen nog te zeggen: Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Share: