Hoe bewaar je jouw postkaarten?

Als je postcrosser bent, fanatiek of niet, dan verstuur en krijg je behoorlijk wat postkaarten. Persoonlijk vind ik het zonde om ze weg te stoppen en er niks meer mee te doen. Echter, wat doe je er dan wél mee? Daar hebben wij op Facebook wat tips en foto’s voor gevraagd aan jullie. Dit samen gemengd met mijn eigen ideeën geeft het heel wat inspiratie! Ik zou deze creativiteit graag met jullie delen, zodat iedereen kan genieten van zijn of haar postkaarten! Hieronder neem ik ze één voor één met jullie door.

Kaarten rek
Wat veel mensen tegenwoordig gebruiken is een kaarten rek. Dit kan een klein rek zijn aan de muur, maar ook een staand draai rek zoals je vaak in winkels ziet. Van deze laatste heb je ook kleinere formaten die je op een kastje of je tafel kan zetten. Tevens zijn er her en der ook kleine decoratie rekken te vinden in verschillende winkels. Zelf ben ik fan van staande, draaiende rekken. Ik heb er daarom ook tweedehands één op de kop getikt. Zelf vind ik het fijn om meerdere kaarten tentoon te kunnen stellen én je voorraad erin te kunnen bewaren. De meeste kaarten die erin staan bij mij zijn onbeschreven en klaar om gepost te worden. Ik sorteer ze vaak op merk of thema, (denk bij thema aan Nederland, eten en drinken, kleuren, jaargetijden, feestdagen e.d.).

Kaarten ergens ophangen
De manier die door de meesten onder ons wordt gebruikt: kaarten ophangen. Dit kan op zoveel verschillende en creatieve manieren dat ik waarschijnlijk zelf ook nog niet alles ontdekt heb. Je kunt kaarten aan een touw ophangen, op prik- of memo borden, aan linten, aan de muur, en vast volgens nog veel meer manieren. Ikzelf hang mijn kerstkaarten altijd aan de deur met kerstlint, en ik ben nog van plan een groot memobord o.i.d. op mijn werkkamer te hangen. Hier wil ik heel veel ontvangen kaarten en gekregen, gekochte of gevonden materialen erbij hangen. Lijkt een beetje op een journal, zoals het laatste idee in deze lijst 😉

Kaarten map
Dit is een systeem waar ik ooit zelf mee ben begonnen, voor ik een kaarten rek kocht. In de webshop kocht ik kaartenhoezen voor in een map. Het zijn insteekhoezen zodat je geen lijm, plakband o.i.d. op je kaarten hoeft te bevestigen om ze in je map te bewaren. Ik vind ze ideaal, zeker ook omdat er hoezen zijn voor de ‘normale’ postkaart’, maar ook voor de grotere kaarten. Toch passen nog niet alle kaarten erin, soms heb je nu eenmaal van die afwijkende maten, (die ik overigens vaak geweldig vind!).

Kaarten in dozen/boxen/blikken
Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen je kaarten, (georganiseerd), te bewaren in dozen, boxen, blikken e.d. Op deze manier bespaar je veel ruimte, is het overzichtelijk en geeft het een rustige uitstraling in de kamer. Ik vind het persoonlijk wel te weinig sfeer, ik houd er echt van om mijn kaarten allemaal te kunnen zien. Uiteraard kun je ook je eigen manier van sfeer en creativiteit maken, zoals hieronder te zien is met de jaarlijkse kerstpostzegel blikjes. Een mooie verzameling!

Junkjournal
Zelf ben ik niet super bekend met een junkjournal, maar ik zal het proberen zo goed mogelijk uit te leggen. Een junkjournal moet je zien als een boek(werk) wat meestal bestaat uit gevonden en gerecyclede materialen. Deze materialen worden gebruikt op een manier dat het herinneringen bewaart, inspiratie geeft of ideeën voortbrengt. Postkaarten en ontvangen materialen die met postkaarten meekomen passen dus super goed in een dergelijk journal.

Bedankt iedereen
Er zijn veel berichten binnen gekomen naar aanleiding van de vraag op Facebook “hoe bewaar jij je kaarten?” Iedereen hartelijk bedankt voor het inzenden! Enkele zijn hier terug te zien, we konden helaas niet alles plaatsen. Heb jij nog niks ingezonden, maar heb jij wel dé tip voor het bewaren en tentoonstellen van al jouw mooie postkaarten? Aarzel niet en laat het weten op Facebook bij de promotiepost van deze blog.

Bedankt voor het lezen en tot ziens bij de volgende blog!

Share: