Hoe start je met posctrossen?

In de voorgaande blog heb ik je geïntroduceerd in het postcrossen, maar hoe start je er dan precies mee? Welke stappen moet je ervoor zetten? In deze korte blog leg ik je alles uit, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt met het wereldwijde netwerk van kaartjes!

Aanmelden
Nadat je alle spullen hebt aangeschaft, zoals uitgelegd in de blog “Wat heb je nodig voor Postcrossing?” kun je jezelf aanmelden bij de postcrossing website. Ga naar www.posctrossing.com en je komt op de pagina uit te zien in onderstaande afbeelding:www.postcrossing.com

Klik op ‘create an account” en ga aan de slag met het invullen van je gegevens. Na het aanmelden krijg je een persoonlijke pagina, hier kun je ook je eigen profiel opstellen. Je kan daar schrijven wat je wil, maar wees bewust dat wat je daar schrijft openbaar op de site staat. Ik adviseer om in je voorkeur voor bepaalde kaarten op te geven, dan kan men kaarten sturen aan jou met datgene wat jij het leukste vindt. Je kan ook vragen of ze iets extra’s op de kaart aan jou schrijven zoals een stukje in eigen taal, dingen die zij weten over Nederland, een recept, e.d. verzoeken. Niet iedereen zal eraan mee doen, maar het merendeel meestal wel, super leuk om te ontvangen! Je profiel komt er uiteindelijk zo uit te zien, (dit voorbeeld is de mijne):

Versturen en ontvangen
Na het aanmelden en het aanmaken van je profiel kun je aan de slag met het versturen van je eerste postkaart. Spannend, heb je er al zin in?! Waar gaat/ ging jouw eerste kaart naartoe? Mijn eerste kaart mocht ik naar een dame in Meerbusch sturen, dichtbij Düsseldorf in Duitsland. Om een kaart te sturen klik je in je profiel op sent a card, of bovenin de pagina op postcards en dan sent a card. Hierna krijg je een pagina met wat opmerkingen waarbij je een vinkje moet plaatsen als je ze gelezen hebt, zie onderstaande afbeelding.

Je klikt verder op ‘request adress’ en hierna krijg je het gekozen adres automatisch toegewezen. Hierna zie je direct naar welk adres, en dus welk land, je kaart gaat en welk profiel erbij hoort. Tevens krijg je een ID code die je op de kaart moet schrijven die je gaat sturen. Deze code wordt geregistreerd door de ontvanger als jouw kaart daar aankomt. Is dit gebeurd dan gaat jouw adres in de poule en mag iemand anders op de wereld jou een kaart sturen. Is het al zover dat jij een kaart krijgt, klik dan op ‘register a card’. Hier kom je weer terecht via je beginpagina na inloggen of boven het menu ‘postcards’ en dan doorklikken op ‘register a card’. Je komt dan uit op de volgende pagina:

Bij de postcard ID kies je dan de landcode en vervolgens de ID code die op de kaart geschreven staat door de zender. In het tekstvlak eronder kun je een bericht achterlaten voor de zender. Als jouw kaart ontvangen is krijg je een ‘Hurray’ met tekst van de ontvanger. Het is super leuk om van een ontvanger te horen dat hij of zij zo blij is met je kaart en de moeite die je hebt gedaan. Dit kun jij dus ook voor je zender doen! Je kunt uiteraard schrijven wat je wilt. Ik heb zelf al veel diverse hurrays gehad. Van helemaal niks, (helaas), of een simpele “thank you” tot hele lange, enthousiaste verhalen waar je het echt voor doet. Daarnaast is het verzamelen van allemaal internationale kaarten gewoon super leuk. Om te zien welke kaarten er momenteel aan het reizen zijn klik je op ‘traveling’, zie onderstaand voorbeeld.

Momenteel heb ik geen reizende kaarten, ik ben een beetje druk met diverse swaps in Nederland 😉 Daarom zie je in het voorbeeld hierboven geen kaarten staan. Normaal komt daar een lijst van reizende kaartjes, met hoelang ze al onderweg zijn en naar wie ze toe gaan. Wil je ook weten naar wie je allemaal al gestuurd hebt en wie naar jou, dan kun je dit zien bij ‘stats’. Hieronder zie je een voorbeeld van mijn stats:

Zenden of ontvangen, beiden leuk!
Je ziet dus, of je nu verstuurt of ontvangt, postcrossen is op alle vlakken leuk en kan je elke keer weer kan verrassen. Het verzenden is leuk omdat je nooit weet naar wie en welk land je kaart gaat. Vergeet ook niet het profiel lezen, de juiste kaart erbij zoeken en het schrijven en versieren van de kaart. Het ontvangen is weer zo leuk omdat je post op de mat krijgt, hoe meer post hoe gezelliger! Tevens vind ik het tof dat iemand de moeite heeft genomen jouw profiel te lezen en daar een matchende kaart en tekst bij te sturen. Heerlijk toch deze hobby?! Ik zou zeggen ga lekker beginnen, en laat me weten wat je ervan vindt!

Have fun!

Share: