Hoelang reist een (kerst)kaart?

reistijd postkaart

Veel beginnende postcrossers zullen de vraag stellen; “hoelang reist een (kerst)kaart?” Dat is een vraag die niet zo te beantwoorden is. De reisduur van je postkaart hangt van heel veel factoren af, waaronder: het bestemmingsland, in welke periode je kaart gepost is, of het kerstpost is etc. Natuurlijk ervan uitgaande dat je poststuk voldoende gefrankeerd is en je het adres juist en leesbaar op de kaart geschreven hebt. Dan is er bij het postcrossen ook altijd het feit dat niet elke ontvanger je kaart direct op dag van aankomst registreert. Ik kan je dus niet één antwoord geven, maar ik kan je wel wat indicaties geven aan de hand van mijn eigen ervaringen en wat PostNL zelf als tijden hanteert. Tevens geef ik je wat handigheidjes mee over kerstpost versturen in deze blog. Aan het einde van de blog heb ik nog een kleine ‘test’ gedaan waarvan ik benieuwd ben naar jullie bedenkingen hierover 🙂

Reistijd naar bestemmingsland
Er zijn veel landen die meedoen met postcrossing, ik ga ze dan ook niet allemaal bespreken hier. Een aantal wil ik uit eigen ervaring wel even uitlichten.

Om te beginnen met Duitsland; dit is een land die ik vaak als bestemming krijg. De bezorging ligt doorgaans tussen de 4 en 10 dagen (inclusief weekenden) is mijn ervaring. In de kerstperiode kwamen mijn kaarten duidelijk na deze 10 dagen pas aan. De langste kaart naar Duitsland heeft er 158 dagen over gedaan. Die zal dus kwijtgeraakt zijn bij de ontvanger of de post. PostNL houdt overigens een bezorgtijd aan van 5 tot 8 werkdagen, (2 tot 4 bij priority service). Dan het land wat bij mij een best lange bezorgtijd geeft; China, meestal rond de 30 dagen (weer inclusief weekenden). PostNL geeft hier een reistijd aan van 11 tot 12 werkdagen, (5 tot 10 bij priority service). Naar Rusland reizen mijn kaarten rond de 42 dagen en geeft PostNL 10 tot 25 dagen aan. Er is een verschil tussen gewone dagen en werkdagen. Houdt er rekening mee dat PostNL alleen in werkdagen rekent, en je kaarten dus langer onderweg zijn in werkelijkheid. Mijn tweede langst reizende kaart is naar Maleisië geweest, namelijk 129 dagen. De ontvanger gaf aan meteen geregistreerd te hebben. Ik ben dan toch altijd benieuwd waar zo’n kaart dan die hele tijd vertoefd heeft. Dan tot slot een land die altijd super snel is bij mij; Japan! Kaarten zijn doorgaans binnen 7 dagen op bestemming. Daar kan China nog wat van leren 😉

Wil je deze internationale verzend- en ontvang lijst van PostNL graag eens inzien? Klik dan hier op deze link.

Reistijd vanuit bestemmingsland
Van de kaarten die bij mij binnen komen valt het op dat bijvoorbeeld bij Rusland de ontvangen kaarten veel eerder aankomen dan de kaarten die ik verstuur. Wat ik ook opvallend vind is dat een kaart uit een land als België nog acht dagen verzendtijd nodig heeft (wel inclusief weekenden). Australië kreeg ik namelijk ook in acht ‘normale’ dagen binnen, ik vind het wel bijzonder dat dit even lang is als ons buurland.

Indicaties zijn er dus wel, maar ze zeggen niet altijd iets over de uiteindelijke reistijd. Het blijft gewoon een leuke verassing wanneer je iets krijgt 😉

Kaart versturen binnen Nederland
Omdat er ook postcrossers zijn die binnen Nederland sturen en verzenden snijd ik dit onderwerp ook even kort aan. In principe geldt dat post die vóór 18:00 uur in de brievenbus is gedaan binnen 24 uur op bestemming is. Verstuur je op zaterdag en/of zondag dan gaat je kaart mee met de maandag ronde en komt je kaart aan op de dinsdag. In de kerstperiode is de bezorging gewijzigd, dat lees je hieronder.

Maar ook ver voor kerst (eigenlijk begint het al bij Black Friday) zijn er vaak flinke vertragingen. Dit merken wij in de webwinkel doordat er veel meer contact wordt gezocht met de klantenservice omdat een bestelling nog niet is aangekomen.
Bijna al onze bestellingen worden het hele jaar door vaak binnen 24 uur bezorgd, maar in deze periode kan het langer duren dan dat. En dat is écht heel vervelend als je graag die kerstkaarten op tijd binnen wilt hebben.

Kerstkaarten
In de kerstperiode is, zoals hierboven al genoemd, de hele bezorging op de schop, en is op tijd versturen aan te raden. Voor een indicatie van de bezorgtijden zie je hieronder een overzicht van PostNL. Wil je nog een kerstkaart versturen, wacht daar dan niet te lang meer mee 😉

Bron: PostNL

Decemberzegels, hoe zat het ook alweer?
Omdat ik vaak om me heen hoor dat het niet duidelijk is wat je mag versturen met de decemberzegels, hier een overzicht van PostNL:

Bron: PostNL

Wat denken jullie, wanneer komt mijn post in Amerika aan?
Ter afsluiting heb ik een kleine test gedaan. Ik heb namelijk op 8 december jl. een gevulde bubbelenvelop met kerstinhoud gestuurd naar Longview in Washington (Amerika). Normaal zou het binnen 12 dagen wel op bestemming moeten zijn, maar nu is het de kerstperiode en er zitten weekenden tussen natuurlijk. Ik hoop van harte dat het voor kerst nog aankomt, maar zelf gok ik dat het wel pas 23, of misschien wel 24 december aankomt. Wat denken jullie?

Wie het weet te raden ontvangt een kaartje van mij!
Ik ben benieuwd wie er gelijk krijgt 😉 Laten we een poule starten, degene die de juiste dag weet te raden stuur ik een kaartje in het nieuwe jaar!
* Bij hetzelfde antwoord door meerdere personen telt het antwoord van degene die als eerste in een comment op Facebook reageerde *

Ik ben benieuwd! Ik zie jullie op Facebook 🙂

Share: