Postcrossen, swappen, snailmail, wat is het allemaal?

Postcrossen, swappen, snailmail en nog veel meer termen zullen de revue passeren in deze blog. Er zullen lezers zijn die overal al van op de hoogte zijn, maar misschien wil jij graag weten wat het allemaal betekent? Voor jou en iedereen die niet weet wat bovenstaande termen inhouden, of graag een opfriscursus wil, leg ik in deze blog uit wat er allemaal mee bedoeld wordt.

postcrossenPostcrossen:
Mijn favoriete bezigheid! Postcrossen is het versturen van ansichtkaarten naar mede-posctrcrossers. Dit kan binnen jouw eigen land zijn, maar het merendeel gaat en komt naar en van het buitenland. Via de website postcrossing.com kun je jezelf aanmelden om deelnemer te worden. Je verstuurt een kaart met een landcode, die wanneer de kaart aankomt geregistreerd wordt door de ontvanger. Hierna gaat jouw adres in de poule en stuurt iemand anders jou een kaart terug. Bij elk adres hoort een profiel en elk profiel/persoon/land is weer uniek, ik ben al vanalles tegengekomen. Van een echtpaar samen tot een persoon die schrijft vanuit vanuit het oogpunt van zijn hond, van een kind geholpen door mama tot een allang gepensioneerd persoon, etc.Ik heb ook kaarten ontvangen van een land met 52.250 leden, (Duitsland), tot een land met slechts 174 leden, (Puerto Rico). In je profiel kun je zelf aangeven wat je voorkeuren zijn, te denken aan bijvoorbeeld merkkaarten maar ook of je van handgemaakte kaarten houdt of iets meegestuurd wil hebben. Soms krijg je ook wel eens een kaart uitgeknipt uit een mueslidoos of koekverpakking, ik houd er wel van maar het moet je wel liggen. Veel mensen vragen wel om weetjes uit jouw land, en de Holland kaarten gaan hier dan ook vaak de deur uit. De ‘Hurray!’ die je krijgt als jouw kaart ontvangen is die is meestal heel leuk, mits je wel echt je best gedaan hebt een kaart en/of postzegel te sturen naar de wensen van deze persoon. De ontvanger kan jou een leuk bericht achterlaten als bedankje, en dit kun jij ook doen als jij een kaart van iemand ontvangt.  Je ziet het alweer, ik kan uren doorgaan over mijn favoriete hobby. Ik zou zeggen; ga het zelf ontdekken! Lees meer in de blog “Hoe start je met postcrossen?”

Snailmail:
De term snailmail kom je steeds meer tegen, maar wat is het nu precies? Het is simpel gezegd het versturen van post naar elkaar. Waar we het woord mail kennen van de e-mail, gebruiken we hier snailmail, wat vertaald naar het Nederlands ‘slakkenmail’ is. Slakkenmail omdat de post langzamer gaat dan de e-mail, vandaar de benaming. Bij de snailmail liefhebbers draait het vooral om de liefde voor papier en illustraties, maar ook voor bijvoorbeeld al die leuke washi  tapes en stickers. Je leukt het papier op en je verstuurt het bijvoorbeeld bij een round robin, in swaps of bij postcrossen. Bij round robins en swaps delen velen vaak ook wat ze versturen of krijgen via social media. Waar je bij postcrossing ‘gewoon je kaartje opleukt’ gaat men hier meestal net nog wat creatiever aan de slag en wordt er doorgaans veel tijd in gestoken. De inhoud van snailmail kan heel verschilend zijn van inhoud; van kaarten en brieven tot goodiebags of andere post. De enveloppen worden meestal ook sierlijk gemaakt met tape, stickers of zelfgemaakte postzegels of zelfs zelfgemaakte enveloppen. Deze tijd en creativiteit die hierin gestoken wordt zie je ook bij het volgende onderdeel!

assecoires snailmailSwappen:
Het gaat hierbij om het uitwisselen van kaartjes of paketten onderling. Dit kan via postcrossing.com, hierbij kun je ook aangeven of je interesse hebt in directe swaps. Mensen kunnen je dan uitnodigen om meer met elkaar te versturen. Swappen wordt onder liefhebbers ook vaak gedaan binnen postcrossing communitys op social media. Vaak wordt ook hier veel aandacht besteed aan creativiteit, en vooral om de ander blij te maken met een mooie kaart of zelfs een heel pakket. Ikzelf doe veel mee met kaartenrondes en swaps en heb dan ook genoeg stickers, tapes en mooie postzegels inmiddels. Het plaatje hiernaast is nog maar een heel kleine voorraad 😉 De Nederlandse vlag tape gebruik ik zelf vooral voor officials om Nederland nog extra aan te tonen.

Round robin:
Misschien kennen jullie deze benaming al, misschien noemen jullie het anders, ik zal het even uitleggen. Een round robbin is een kaartenronde. In deze ronde word je in groepjes verdeeld en wissel je onderling kaarten uit van een bepaald thema/onderwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een abc ronde voor dieren, kleuren, landen, etc. Er bestaan ook themarondes zoals Halloween, kerst, Sinterklaas, e.d. Je kunt ook meedoen aan een round robin met bijvoorbeeld alleen maar katten, of alleen maar een bepaald merk. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of het kan. Er is één persoon die de groepjes indeeld, de rest stuurt naar de personen aan wie ze gekoppeld zijn. Aanmelden voor een round robin kan via het postcrossing forum, maar ook via postcrossing communities in binnen- en buitenland op social media.  Het is, vind ik, echt super leuk om te doen. Je kunt op deze manier jouw favoriete kaarten verzamelen en als je aan veel mee doet heb je dagelijks een berg post!

Handletteren:
Dit is iets wat helemaal niks met postcrossen te maken heeft, en ergens ook weer wel. Je kan natuurlijk altijd je kaart opfleuren hiermee. Handletteren is eigenlijk pure kunst en uniek per persoon. Je kunt, door hier eerst goed met te oefenen en de juiste materialen te gebruiken, letters en cijfers, (maar ook kleine tekeningen), op een mooie manier op papier zetten. Alles kan en alles mag. Het is jouw handschrift en jouw kunst, dus je kunt ervan maken wat je wil. Hoe en wat precies ga ik nog een keer uitleggen in een blog!

Stationery beurzen

Stationery beurzen:
Even simpel gezegd zijn dit beurzen die materialen verkopen voor schrijfbehoeften. Denk dus aan papier, schrijfgerei, enveloppen en andere kantoorbenodigheden, maar zeker tegenwoordig ook aan stickers, washi/masking tape, stempels, ansichtkaarten,  3Dkaart materialen, e.d. Het is eigenlijk een soort creatieve beurs met de nadruk op passie voor papier. Happy Postcrossing staat met regelmaat op dit soort beurzen, zoals de Paper Passion,  wat was het daar gezellig druk! Happy Postcrossing staat soms ook op beurzen waar meer dan alleen schrijfgerei wordt aangeboden, zoals Kreadoe en dergelijke beurzen. Houdt de facebookpagina en deze blog goed in de gaten om te weten wanneer de volgende beurs is waar we  staan!

Tot zover een beknopte blog met uitleg over diverse termen. Ik ben benieuwd waar jij allemaal al aan hebt meegedaan, of waar je in de toekomst aan gaat deelnemen. Let me know!

Share: