Wat heb je nodig voor Postcrossing?

postcrossing

Wat leuk dat je interesse hebt in postcrossing! Mocht je nog niet helemaal weten hoe de vork in de steel steekt, dan is deze blog geschreven voor jou. Ik ga je meenemen in een korte uitleg om je inzicht te geven in wat je nodig hebt voor deze heerlijke hobby! Uiteraard vanuit mijn eigen oogpunt, een ieder doet zijn/haar hobby op een eigen manier. Mocht je hierna graag willen weten hoe je moet starten, lees dan onze vervolg blog: “Hoe start je met postcrossen?” of vraag mij gerust om hulp.

1. Postkaarten
Uiteraard is de nummer één in deze benodigdheden lijst de postkaart zelf. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren, er is zoveel leuks te vinden. Van postcard sets tot postcards books, en van seizoenen en feestdagen tot zwart en wit kaarten. Er zijn ook themakaarten met eten en drinken, koningshuis, fotokaarten, quote kaarten, dierenkaarten, geïllustreerde kaarten, en nog zoveel meer. Zelf ben ik erg fan van bepaalde merk kaarten, zoals Belle and Boo en Jetoy. Je kunt ze natuurlijk kopen in de webshop, (klik op de linkjes), maar ikzelf koop kaarten vaak ook als ik in het buitenland ben. Hier koop ik dan echt traditionele kaarten, die in Nederland niet te vinden zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld onderstaande kaarten in Venetië op de kop getikt. Postkaarten shoppen is echt een heerlijke bezigheid!

postkaart

2. Goed schrijvende pen
Nummer twee op de lijst van benodigdheden is simpel, maar evengoed onmisbaar. Het handigste is om met een watervaste pen te schrijven, i.v.m. weersomstandigheden tijdens de weg die je kaart gaat afleggen. Tevens is mijn tip om niet teveel kleuren te gebruiken, het wordt gauw onleesbaar of te druk en dat is zonde van je moeite.

3. Internationale en nationale postzegels
Eigenlijk weer een onmisbaar materiaal: de postzegel. Voor swappen in Nederland, (lees HIER meer over swappen), kun je nationale postzegels gebruiken. Nu hebben ze hierin gelukkig veel verschillende. Er bestaan, in mijn ogen, hele saaie met Delfblauw of de Koning erop. Gelukkig zijn er ook veel creatievere postzegels tegenwoordig zoals een seizoen thema, maar ook vlinders of andere dieren en thema’s zoals bijvoorbeeld Anton Pieck.

postzegels

Niet alles is altijd verkrijgbaar, soms is het tijdelijk en soms is het seizoensgebonden. Je kunt ze ook niet overal kopen, online heb je wel meer keuze. Wat ik zelf voor internationaal postcrossen doe is oude euro zegels kopen en plakken naar waarde. Voorheen gebruikte ik zelfs oude gulden zegels, maar die mogen helaas niet meer worden gebruikt. Uiteraard kun je ze wel bij plakken ‘voor de sier’. De mensen die meedoen aan postcrossing zijn vaak wel dol op dit soort zegels, en hoe meer hoe beter! Vaak staat het ook wel aangegeven in een profiel als iemand graag mooie zegels wil ontvangen.

4. Een computer of telefoon met internetverbinding
Dit spreekt voor mij voor zich, maar niet iedereen realiseert zich dat een computer nodig is voor het schrijven van kaarten. Echter als je mee wilt doen moet je jezelf aanmelden op de website van postcrossing. Meer hierover kun je lezen in de blog “Postcrossen, swappen, snailmail,, wat is het allemaal?”. Dat de website werkt door een goede internetverbinding behoeft denk ik geen uitleg.

5. Washi tapes
washi tapeYes! Mijn favoriete onderdeel! Ik ben een groot fan van washi tapes en ik heb dan ook een hele voorraad inmiddels. Ik gebruik washi tape voor bijna al mijn kaarten, en ook zeker als sluiting op de envelop. Zo vrolijk je zowel de binnen als de buitenkant gezellig op. Er zijn wederom weer heel veel verschillende tapes die je her en der kunt verkrijgen. Ik heb zelf voor diverse thema’s ook aparte tapes, (denk aan kerst, Halloween, herfst, Pasen, e.d.). Haal ze dus zeker in huis en voor je het weet ben je verslaafd 😉

6. Stickers en stempels
Naast washi tape is het ook heel gezellig om je kaart(en) op te vrolijken met stickers. Hier zijn ook zoveel verschillende soorten van te koop. Van normale stickers tot gel-stickers,  en van 3D stickers tot washi stickers, e.d. In de webshop vind je alvast een leuk assortiment stickers. Stempels worden ook wel gebruikt, maar zie je internationaal wel minder. Ikzelf heb er wel een aantal in huis en voor nationale snail mail gebruik ik ze zeker.

7. (zelfgemaakte) Enveloppen
Bij postcrossing verstuur je de kaarten meestal zonder envelop, tenzij er expliciet om gevraagd wordt in het profiel. Wat ik vaak zelf wel gebruik is een doorzichtige envelop, waar ik een zelfklevend etiket voor het adres op plak. Dit geeft alsnog het beeld van een losse kaart, maar het is wel beter beschermd tegen weersomstandigheden of beschadigingen onderweg. Ik zou dus een ieder aanraden dit wel te gaan gebruiken voor het behoud van je kaart. Sommige mensen maken zelfs eigen enveloppen, ik heb er via nationale snailmail al diverse mogen ontvangen. Zelf maak ik ze niet, maar ik vind het heel creatief en erg leuk om te krijgen.

8. Accessoires om mee te sturen
Met postcrossing stuit ik regelmatig op een profiel van iemand die vraagt of ik iets mee wil sturen, (uiteraard stuur je dan dus een envelop). Denk hierbij aan recepten, knipsels uit productverpakkingen, theezakjes en dat soort dingen. Om een envelop feestelijk te maken kun je er ook confetti in doen, dit bestaat namelijk ook thematisch, zoals Halloween. Zelf maken is natuurlijk nog veel leuker. Let wel op, word er niet om gevraagd dan zou ik het niet zo snel doen, het wordt niet altijd gewaardeerd. Nationale snailmail is een ander verhaal, dan is men er meestal wel dol op.

9. Engels kunnen lezen en schrijvenschrijven
Tot slot een klein detail; omdat alle landen aan elkaar sturen zit je met taalverschil. 99% van de postcrossers schrijft dan ook in het Engels. Een enkeling schrijft in eigen taal of probeert te vertalen naar andermans taal. Het is dus wel aan te raden dat je een beetje Engels kunt om er ook van te kunnen genieten.

Dan ben ik hiermee aan het einde gekomen van deze ‘hulp bij postcrossing’ blog. Hopelijk hebben jullie wat nuttige tips op gedaan. Ik zou zeggen ga lekker inslaan, begin en vooral: geniet! Veel plezier en wie weet kruisen onze wegen elkaar nog eens met een kaartje 😉

Share: